Brandweer twee maal uitgerukt na problemen met landingsgestel

On 29 June 2012

De brandweer van Schiphol heeft donderdag twee maal uit voorzorg stand-by gestaan vanwege kleine problemen met het landingsgestel bij een Dornier-228 van de Nederlandse Kustwacht en een Boeing 737 van KLM.

Training
Het vliegtuig van de Kustwacht(PH-CGC) keerde terug van een trainingsvlucht rond Den Helder en kreeg tijdens de nadering naar de luchthaven de Buitenveldertbaan toegewezen. Vlak voor de landing besloten de piloten om de landing af te breken vanwege een mogelijk probleem met het landingsgestel.De piloten kregen de indicatie dat het landingsgestel niet in ze geheel naar beneden was en vast zat. Na enig overleg met de toren werd besloten om een rondje langs de toren te vliegen voor een visuele inspectie. In de tussentijd werd uit voorzorg VOS 1 afgegeven om zo toch brandweer stand-by langs de baan te hebben staan. Na de passage bleek het landingsgestel wel in ze geheel te zijn uitgeklapt waarna de piloten besloten om te gaan landen. Om 16:40 uur landde de Dornier zonder problemen op de Buitenveldertbaan. Het toestel is na de landing op eigen kracht richting Schiphol-Oost getaxied waar verder naar het landingsgestel is gekeken.

Voorzorg
Op het moment dat het Kustwachtvliegtuig landde steeg KLM1431(PH-BXD) naar Birmingham op vanaf de Kaagbaan. Na het opstijgen kregen de piloten de indicatie dat een deel van het landingsgestel niet omhoog was gegaan. Als het vliegtuig versnelde waren ook vibraties merkbaar. Omdat ze zelf het probleem niet opgelost kregen werd contact opgenomen met de onderhoudsafdeling van KLM. Na overleg werd besloten om het toestel terug te laten keren naar Schiphol. Vlak voor de kust van Engeland draaide het toestel rond 17:00 uur om en zette koers richting Schiphol. Uit voorzorg werd de brandweer gealarmeerd die zich langs de Polderbaan opstelde waar het toestel rond 17:30 uur veilig landde. Na een korte inspectie kon het toestel op eigen kracht naar de gate taxiën. Oorzaak voor de indicatie waren de luiken van het landingsgestel die niet goed bleken te sluiten.

Categorie VOS 1 | Taged , ,