KLM Airbus keert terug naar Schiphol na stankoverlast

On 19 March 2013

Dinsdagmiddag is een vliegtuig van KLM teruggekeerd naar Schiphol nadat de piloten en de passagiers een sterke onbekende geur in de cockpit en de cabine roken.  Vanwege de geur besloten de piloten om hun zuurstofmaskers te gebruiken. In de cabine werden de maskers niet geactiveerd.  De piloten meldde vervolgens aan de luchtverkeersleiding dat ze wilde terugkeren vanwege de situatie aan boord. De A330(PH-AOL) was om 11:15 uur vertrokken van de Buitenveldertbaan richting Abu Dhabi en Bahrein en is boven Duitsland omgekeerd terug richting Schiphol. Rond 12:10 uur landde de Airbus zonder problemen op de Polderbaan terwijl de brandweer langs de baan stand-by stond.  Nadat het vliegtuig tot stilstand was gekomen is de brandweer met meetapparatuur(o.a. een explosiemeter) aan boord gegaan om de oorzaak van de geur te achterhalen. De brandweer heeft in het vliegtuig geen bijzonderheden gemeten.
De passagiers hebben rond 12:30 uur het toestel verlaten en zijn met bussen overgebracht naar de terminal. De vlucht, uitgevoerd met een ander vliegtuig, is om 15:42 uur vertrokken vanaf Schiphol.

Foto: Michel van Bergen

Emirates

Vlak nadat het incident met de KLM Airbus was afgehandeld kwam er een nieuwe melding binnen. Een Airbus A380 van Emirates was vanaf Dubai op weg naar New York toen de piloten vanwege een medisch noodgeval aan boord besloten uit te wijken naar Schiphol. Nadat de dubbeldekker was geland op de Kaagbaan is het onder begeleiding naar een parkeerplaats langs de A4 gereden waar de passagiers van boord is gegaan en opgevangen door ambulancepersoneel. Rond 16:40 uur is de A380 opgestegen vanaf de Polderbaan voor het resterende deel van de vlucht.

KLM Airbus keert terug naar Schiphol na stankoverlast

Foto: www.112meerlanden.nl

Categorie Vooralarm klein | Taged ,