KLM Boeing gestrand op Polderbaan na meerdere lekke banden

On 1 November 2012

Een KLM Boeing 747 heeft donderdagmorgen rond 7:00 uur een aantal klapbanden opgelopen bij de landing op de Polderbaan. De KL48(PH-BFI) kwam vanuit Chicago(VS). Tijdens de landing klapten een aantal banden bij het hoofd landingsgestel. Direct na de landing hebben de piloten het toestel op de baan stilgezet en alle motoren uitgezet en om assistentie van de brandweer gevraagd. De brandweer was snel ter plaatse en is direct begonnen met het koelen van het landingsgestel.

Evacuatie was daardoor niet nodig. Alle passagiers hebben via een trap het vliegtuig verlaten en zijn met bussen overgebracht naar de terminal. Alle bagage is later afgeleverd. Technici van KLM hebben samen met de brandweer de schade aan het landingsgestel bekeken. Alle banden moeten eerste ter plaatse worden vervangen voordat het toestel door een trekker kan worden verplaatst.
Een politiehelikopter heeft een aantal rondjes boven het vliegtuig gevlogen om de situatie in kaart te brengen. De Polderbaan is voorlopig nog gesloten voor het vliegverkeer. Omdat de baan wellicht ook beschadigd is, is nog niet duidelijk wanneer de baan weer gebruikt kan worden.

Update: Het toestel is rond 14:00 uur versleept richting Schiphol-Centrum. Uiteindelijk is er voor gekozen om de banden niet ter plekke te vervangen. Na het herstellen van het asfalt is rond 20:00 uur de Polderbaan weer ter beschikking gesteld.

 

Fotografie: Michel van Bergen