Vliegtuig Corendon keert terug naar Schiphol‎ na blikseminslag

On 23 April 2012

Een vliegtuig van Corendon Airlines is maandagochtend teruggekeerd naar Schiphol nadat het was getroffen door bliksem. Het vliegtuig, een Boeing 737-800, vloog op een hoogte van 24.000 voet(7.3 km) toen het in de buurt van Roosendaal door de bliksem werd getroffen. Het was even daarvoor vanaf Schiphol met 162 passagiers aan boord vertrokken voor een vlucht naar het Portugese Faro.
De cockpitbemanning constateerde geen abnormale waardes van hun instrumenten, maar ze besloten voor de zekerheid toch terug te keren naar de luchthaven voor een inspectie van het vliegtuig. Kort daarna landde de PH-CDE op de Polderbaan en is het bij de gate onderworpen aan de inspectie. Het toestel bleek licht beschadigd te zijn: er was wat verf van de vleugel afgebladderd.

Passagiers zijn met behulp van een Transavia Boeing 737-800(PH-HZW) alsnog richting Faro overgevlogen en uiteindelijk met een vertraging van zes uur in Portugal aangekomen. Transavia heeft ook de retourvlucht uitgevoerd die rond 16.10 uur is geland op Schiphol. Een vliegtuig is zo gebouwd dat de statische energie van een blikseminslag langs de romp wordt weggevoerd naar statische ontladers die op verschillende plaatsen in het vliegtuig zijn geplaatst. Een blikseminslag laat daarom meestal niet meer dan een zwarte plek achter op de romp van het vliegtuig. Bliksem is daarom vrijwel ongevaarlijk voor vliegtuig. Een onweersbui daarentegen wel.

Categorie Incident | Taged , ,